Praktyczna i funkcjonalna kuchnia
Każda gospodyni marzy o tym, aby posiadać piękną i przestronną kuchnię. W tym pomieszczeniu, które wiele osób nazywa wręcz sercem domu, każdego dnia spędzamy sporo czasu. Przygotowujemy bowiem posiłki dla całej rodziny, ale również je spożywamy w wielu przypadkach. Tutaj też przygotowujemy uroczyste kolacje dla naszych znajomych i robimy przetwory na zimę.
Kuchnia powinna być przede wszystkim praktyczna. Powinna ona zostać zaprojektowana tak, aby jej właściciel czerpał przyjemność z poruszania się po niej i z gotowania w niej. Warto poświęcić trochę czasu, aby zastanowić się, jakie czynności i w jakiej kolejności wykonujemy w naszej kuchni. Dzięki temu, można zaprojektować jej przebieg tak, aby nam to maksymalnie ułatwić. Wielu projektantów kuchni w dzisiejszych czasach zwraca na to uwagę.
Najważniejsze są oczywiście sprzęty i meble. Na te pierwsze nie ma sensu wydawać zbyt wielu pieniędzy, ponieważ po kilku latach i tak trzeba je wymienić. Znacznie lepiej jest wybierać sprzęt ze średniej półki, który aktualnie znajduje się w promocji. Znacznie więcej uwagi i niestety również środków trzeba wydać na meble. Przede wszystkim, kosztowne są specjalne systemy montowane w szufladach i w szafkach, które powodują, że te bardzo gładko chodzą i się poruszają. Dzięki nim, gotowanie to sama przyjemność. Poza tym, dobrze jest wybrać solidny blat, który nie ulegnie szybko porysowaniu.
Wiele osób wskazuje, że znacznie lepiej jest decydować się w kuchni na duże i pojemne szuflady niż na półki. Aby wyjąć coś z tyłu półki, trzeba przecież pozbyć się wszystkich przeszkód po drodze i je również powyjmować. W przypadku szuflady można to zrobić błyskawicznie i bez trudu. Oczywiście, szuflady mogą mieć różną głębokość i długość. Można je dostosowywać do swoich potrzeb z łatwością. Warto zadbać też o takie szczegóły, jak oświetlenie w kuchni. Powinno być ono dość dobre, ponieważ często gotujemy nocą lub wieczorem. Poza tym, idealnie sprawdzi się oświetlenie zaplanowane w kilku punktach pomieszczenia. Taka możliwość regulacji jest bardzo cenna.
Zawsze trzeba mieć też na uwadze to, aby pozostawić sobie jak najwięcej blatu roboczego. Powinniśmy posiadać go przynajmniej metr kwadratowy. Nie ma sensu dziurawienie bezmyślne blatu i umieszczanie urządzeń w złej kolejności, zabierając sobie przestrzeń. Blat roboczy jest nam niezbędny do przygotowania każdego dania. Warto o tym pamiętać. Poza tym, nie ma sensu zagracanie kuchni.